Nye begyndelser – Gram Højskoles premierekursus

KURSER 2021

Et kursus om hvad der sker, når vi skal genopfinde os selv
– med blandt andre Lars Løkke Rasmussen og Thyra Frank

31. oktober. – 6. november 2021

Nye begyndelser

“Nye begyndelser” er Gram Højskoles officielle premierekursus. Det fejrer vi med et brag af et kursus – om de øjeblikke i livet, hvor vi mennesker må genopfinde os selv; hvor vi må starte på en frisk og se på os selv med nye øjne.

Velkommen på Gram Højskoles officielle premierekursus!

Glæd dig til en uge fyldt med foredrag, debat, udflugt, samtale og eftertænksomhed. Vi vil præsentere en lang række danskere, som på et tidspunkt i deres liv har stået over for den svære situation at skulle genopfinde sig selv. Hvad stiller mennesker op, når vores identitet bliver taget fra os, frivilligt eller ufrivilligt? Hvem er vi, når vi ikke er dem, vi troede, vi var?

Glæd dig til en perlerække af foredrag fra nogle af landets dygtigste fortællere og fra mennesker, som har oplevet at stå i en helt ny livssituation. Og glæd dig til fællessang, udflugt til Ribe og Vadehavet, Sønderjysk Kaffebord på Gram Slot og meget mere.

Kursusværter

  • Jens Horstmann, forstander på Gram Højskole
  • Carl Holst, div. tillidsposter, tidl. regionsrådsformand og forsvarsminister

Priser:

Dobbeltværelse: 5000,-  pr. person
Enkeltværelse: 6200,-  pr. person

I tilfælde af aflysning pga. myndighedernes anbefalinger/regler vedr. corona refunderer vi det fulde beløb.

Tilmeld

Praktiske oplysninger

Gram Højskole har store og rummelige dobbeltværelser med pæne, private badeværelser på gangen. Alle værelser har egen håndvask.

Ugens måltider serveres af vores køkkenchef, Allan Didriksen. Der kan tilkøbes øl, vin og vand til måltiderne.

Sengetøj/håndklæder kan lejes ved tilmelding.

Vi råder over masser af faciliteter, som er til rådighed i kursets – sparsomme – fritid, f.eks. et helt nyt og veludstyret fitnesslokale, sportshal, fodboldbane, beachvolley, petanque-bane og meget mere

Ugens program – du møder:

Lars Løkke Rasmussen

Få mennesker i Danmark behøver mindre introduktion end Lars Løkke Rasmussen – politiker, tidligere mangeårig statsminister, nyslået partileder påny og meget mere. På kurset skal det dog ikke handle om politik, men om det liv Lars Løkke pludselig stod i, da han på kort tid var gået fra at have nøglerne til statsministeriet til at forlade et sommergruppemøde ad bagdøren som detroniseret partiformand. Hvad så nu? Hvordan håndterer man den overgang – tilsyneladende fra alt til intet på et øjeblik, fra landets fremmeste position med hænderne på rattet til “bare” at være borger. Lars Løkke vil fortælle om den proces og de tanker, han gik igennem; og måske fortælle, hvorfor han senere stod på en sejlbåd midt i Atlanterhavet med en flok mennesker, han ikke kendte på forhånd.

Lars

Thyra Frank

Thyra Frank blev kendt som ildsjælen, der gjorde begrebet “varme hænder” konkret for mennesker i ældreplejen. Hun ledede plejehjemmet “Lotte” og blev b.la. af Mette Frederiksen nævnt som “en meget, meget vigtig person på den socialpolitiske scene i Danmark”, som man kunne lære “ufatteligt meget af”. Dansk Folkeparti havde hende på forsiden af deres medlemsblad pga. hendes forbilledlige indsats for de ældre – og Thyra Frank var formand for regeringens ældrekommission, da hun blev indkaldt som ældreminister.
Men så startede nedturen for ildsjælen, der røg i problemer med både politik og presse. Hun fik det fysisk dårligt af at se trappen til Christiansborg – og har siden sit politiske exit i 2019 stort set ikke fortalt om det til nogen. På kurset vil Thyra i samtale med Carl Holst reflektere over de oplevelser, hun har haft og over, hvordan det har påvirket hendes livsvalg.

Lars

Anne-Grethe Bjarup Riis

Anne-Grethe Bjarup Riis er skuespiller, forfatter, debattør, klummeskribent, foredragsholder og billedkunstner – og besøger Gram Højskole med udgangspunkt i bogen “I Guds Rige”. Da Anne-Grethes otteårige søn bliver dødeligt syg, forandrer hendes liv sig fra en velfungerende tilværelse til et mareridt. Afskåret fra omverdenen i isolation på Rigshospitalet skal hun være mor for sin cancersyge dreng med den umenneskelige viden om, at han kan dø. Hendes ægteskab bliver sat på en hård prøve, familie og venner forsvinder, og bønnerne op til Gud bliver ikke hørt. I Guds rige er en fortælling om menneskelige relationer og om at søge ned i barndommens mørke fortrængninger og møde sig selv – en stærk personlig beretning om liv og død, om skyld og svigt og om at bevare et håb i den sværeste tid.

Lars

Anders Langballe

Anders Langballe var politisk redaktør på TV 2, da han i 2018 fik en blodprop i hjernen. Da han vågnede på hospitalet, kunne han hverken tale eller skrive. Han er aktuel med selvbiografien ’Forfra’, hvori han fortæller om at bygge et liv op igen, når alting med ét er blevet revet fra hinanden.
Anders Langballe er kommunikationschef hos Danske Handicaporganisationer. Har arbejdet som politisk reporter på Ekstra Bladet, Jyllands-Posten og TV 2. Politisk redaktør på TV 2 fra 2011 til 2019

Lars

Zeinab Mosawi

Et pigeliv med tørklæde, tæsk og selvmordstanker kulminerer, da danske Zeinab Mosawi bliver efterladt hos sin fars familie i Irak, 16 år gammel og uden pas.
Zeinab vil selv bestemme.

Det fører gang på gang til sammenstød med forældrene om alt fra påklædning til fester og lejrskole. Zeinab vil ikke være anderledes end sine veninder fra Engholmskolen i Allerød. Men det bakker hendes forældre ikke op om. De sender hende på koranskole på Nørrebro. De tvinger hende til at gå med tørklæde. Og i 2012 begynder fem måneders ufrivillig genopdragelse i Irak, som det kun lykkes Zeinab at flygte fra med hjælp fra Danmark. Hjemme igen fortsætter Zeinabs omtumlede teenageliv. På kvindekrisecentre og opholdssteder. I frygt for, hvad hendes far kan finde på.
I 2018 skrev Zeinab bogen “Himlen over min fars tag”, hvor hun udfolder sin fortælling. Med afsæt i bogen vil Zeinab fortælle om ikke at give op, om at turde trodse normer, sætte sig op imod autoriter og om at blive ved og ved med at kæmpe for at blive den, man er.

Lars

Søren Gade

Som forsvarsminister påtog Søren Gade sig ansvaret, når danske udsendte soldater faldt i krig, og han kontaktede og talte med alle de pårørende, der ønskede det. Men i januar 2008 blev ministeren ramt af sit livs sorg, da hans kone døde efter et kræftforløb. Dér stod Søren, forsvarsminister, ja, men frem for alt far til to teenagepiger.
Tempoet som minister fortsatte, indtil han blev nødt til at stoppe op. Nu var det jo hans døtre, der stod tilbage med kun én forælder. Og frygten for at miste deres far fyldte mere, end han forstod.
Søren Gade vil dele sin fortælling om, hvordan man kan prøve at komme gennem sorgen, og hvordan påvirker den det liv, man skal leve efterfølgende.

Lars

Anette Herzog

I 1991 fandtes Anettes Herzogs hjemland ikke mere. Det vil sige: Stedet fandtes selvfølgelig stadigvæk, men nu som en del af Forbundsrepublikken Tyskland. Anette var opvokset i DDR, men med ét blev den 31-årige tolk og oversætters land en del af et andet land. Med nye love og regler, nye aviser og blade, nye vejnavne, nye penge, nye banker og en helt ny prisstruktur. Med nye faldgruber, nye muligheder og åbne grænser. Alt, hvad der havde med DDR at gøre, blev udskammet, erklæret forkert og set ned på. DDR blev reduceret til en politisk uretsstat styret af Stasi.
Hvad sker der i en situation, hvor en hel befolkning nærmest fra den ene dag til den anden mister sin identitet? Hvordan kan en hel befolkning tage fat på en ny begyndelse?
Anette Herzog er forfatter til bl.a. børnebøger og skuespil, født og opvokset i DDR, bosiddende i Danmark siden 1992.

Lars

Anja Vintov

Vi ved det godt, ik?
Vi ved godt, at vi ikke lever evigt.
Vi ved godt, at chancer kommer og går.
Vi ved godt, at det er op til os at gribe dem – skabe dem.
Alligevel kan vi komme til tænke det hele ihjel, blive grebet af frygten for det nye – det ukendte – og blive i det velkendte.
Hvordan bliver vi bedre, endda rigtig gode, til at gribe chancen, sige JA til nye begyndelser, når de byder sig til?
Kan frygten virkelig blive en ven, en medspiller, så det bliver nemmere at træde ud i det ukendte?
De to spørgsmål optager forfatter og specialist i frygt og flow – Anja Vintov – i et foredrag, som hun tyvstjålet fra TV-2s sang kalder “Kys det nu, det satans liv”.
Anja Vintov er foredragsholder og forfatter til bøgerne “Flyt dig lidt – små skridt til store forandringer” (Gads Forlag) og “Kuren Mod Frygt” (eget forlag).

Lars

Carl Holst

Carl Holst var hårdt ramt. I mange måneder var han en fast del af alle danske mediers politiske dækning. Den ene kritiske anklage mod den nye forsvarsminister og tidligere formand for Region Syddanmark afløste den anden. Efter 93 dage måtte han gå af som minister og kort efter tage orlov fra Folketinget.
Det var i efteråret 2015. Carl blev efterforsket af politiet, undersøgt af Statsforvaltningen, kulegravet af medierne, og en advokatundersøgelse var sat til at vende hver en sten. Først næsten to år senere blev han frifundet for alle anklager. På kurset får vi Carl Holsts egen beretning om, hvad der skete, da han blev kastet ud i sit livs nedtur, mistede en del af troen på retssamfundet, det politiske system og ikke mindst den frie presse.

Lars

Svend Brodersen

I 2007 var Svend Brodersen på vej til at blive Koldings næste borgmester, han ejede en veldrevet gård, som han tidligt og som én af de første havde omlagt til økologi, og han havde i det hele taget styr på livet og ret travlt. Troede han.
Alting ændrede sig, da et gammel faldefærdigt slot i Gram i Sønderjylland kom til salg – og han sammen med sin kone, Sanne, og deres børn kastede sig ud i at vende slottet om og starte forfra som familie på slottet.
På kurset vil Svend vise rundt på slottet og fortælle om de tanker og den rejse, han sammen med sin familie har haft, siden de overtog det gamle slot.
Svend Brodersen er, udover det ovennævnte, også bestyrelsesformand for Gram Højskole.

Lars

Ud af huset

Sønderjysk kaffebord

Det store sønderjyske kaffebord er berømt (og berygtet) for sin historie og sit omfang. Hos vores gode naboer på Gram Slot serverer de ét af de bedste, og vi er inviteret på slottet til kaffe og kage torsdag eftermiddag. På slottet vil Svend Brodersen fortælle og vise rundt.

Jacob A. Riis’ Ribe og Vadehavet

På onsdagens heldagsudflugt tager vi til Ribe og Vadehavet.

Én af få danskere, der er mere kendt i USA end i sit hjemland. Jacob A. Riis’ liv er historien om en mand, der startede forfra og rejste til Amerika for at skabe sig et nyt liv. Han endte med at få prædikatet “den ideelle amerikaner” af selveste Præsident Roosevelt og blev berømt for sit arbejde med at dokumentere forholdene for de ludfattige immigranter i New York. Men Riis’ historie er lige så meget fortællingen om ulykkelig kærlighed og store ambitioner; og evnen til nye begyndelser. Riis var fra Ribe, hvor et nyt museum er indrettet for ham.

Turen går også til Vadehavet, noget af Danmarks smukkeste og mest unikke natur. Vi besøger Vadehavscentret med sin unikke placering og arkitektur – og ser og mærker selve Vadehavet. Undervejs spiser vi medbragt frokost og nyder vores eftermiddagskaffe i naturen.

Og meget mere…

Fællessang med Gitte Degn

Gitte Degn er sanger, korleder og stemmetræner. Hun har et utroligt talent til at få alle til at synge med og stole på egne evner – og lever af at få arbejdspladser, erhvervsliv og umage grupper til at synge sammen og have en fantastisk oplevelse sammen.

Da Europa skulle starte på ny

Efter 1. verdenskrig var Europa i ruiner. Nu skulle kontinentet gentænke sig selv – og vi ved allesammen, hvordan det gik. Forstanderen byder op til en perspektivrig fortælling og debat om dengang, vi som europæere måtte se os selv i øjnene og spørger, om vi har lært noget?

Skolens officielle indvielse

Fredag eftermiddag og aften står i indvielsens tegn. Gram Højskole er godkendt som den 72. danske folkehøjskole pr. 1. august 2021, og den historiske begivenhed skal fejres. Initiativtagere som borgmesteren i Haderselv, H.P. Geil og bestyrelsesformand Svend Brodersen taler, ligesom Højskoleforeningens formand, Lisbeth Trinskjær er med til at byde den nye højskole velkommen i familien.

Der vil være fest, musik, fællessang og al den ståhej, der hører sig til, når en højskole åbner øjnene for første gang.

Lars

Ugens program

Søndag d. 31/10
15-16.30: Ankomst og indkvartering
16.30: Velkommen på Gram Højskole
18.00: Aftensmad
19.30: Åbningsforedrag
21.00: Aftensang, kaffe og et glas vin

Mandag d. 1/11
08.00: Morgenmad
09.00: Morgensang v. Jens Horstmann
9.30-12.00: Foredrag: Anne-Grethe Bjarup Riis
12.00: Frokost
14.00-16.00: Foredrag: Zeinab Mosawi
17.00: Baren åbner med before dinner-drinks

Hver dag før aftensmaden åbner højskolens bar og serverer kolde drinks, øl, vin og vand i solen.

18.00: Aftensmad
19.30: Fællessangens nye begyndelse v. Gitte Degn
21.00: Aftensang, kaffe og et glas vin

Tirsdag d. 2/11
08.00: Morgenmad
09.00: Morgensang v. Jens Horstmann
09.30-12.00: Foredrag: Anja Vintov
12.00: Frokost
14.00: Foredrag: Carl Holst
17.00: Baren åbner med before dinner-drinks

Hver dag før aftensmaden åbner højskolens bar og serverer kolde drinks, øl, vin og vand i solen.

18.00: Aftensmad
19.30: Foredrag: Anders Langballe
21.00: Aftensang, kaffe og et glas vin

Onsdag d. 3/11
08.00: Morgenmad
09.00: Heldagsudflugt til Jacob A. Riis’ Ribe og Vadehavet
17.00: Baren åbner med before dinner-drinks

Hver dag før aftensmaden åbner højskolens bar og serverer kolde drinks, øl, vin og vand i solen.

18.00: Aftensmad
20.00: Foredrag: Thyra Frank
21.00: Aftensang, kaffe og et glas vin

Torsdag d. 4/11
08.00: Morgenmad
09.00: Morgensang v. Jens Horstmann
09.30-12.00: Foredrag og debat: Da Europa skulle begynde på ny v. Jens Horstmann
12.00: Frokost
14.00: Sønderjysk Kaffebord på Gram Slot og foredrag og rundvisning m. Svend Brodersen
17.00: Baren åbner med before dinner-drinks

Hver dag før aftensmaden åbner højskolens bar og serverer kolde drinks, øl, vin og vand i solen.

18.00: Aftensmad
19.30: Foredrag: Søren Gade
21.00: Aftensang, kaffe og et glas vin

Fredag d. 5/11
08.00: Morgenmad
09.00: Morgensang v. Carl Holst
09.30: Foredrag: Anette Herzog
12.00: Frokost
14-16.00: Foredrag: Lars Løkke Rasmussen

18.30: Festmiddag med sang og musik

Lørdag d. 6/11
08.00: Morgenmad
09.00: Morgensang v. Jens Horstmann
09.30: Afrejse – tak for denne gang