Medarbejdere

Jens Horstmann

Forstander

Jens havnede ved skæbnens tilfælde som højskolelærer – og forelskede sig i højskolens små øjeblikke af magi og muligheden for at lave ballade. Kommer faktisk slet ikke fra et højskolehjem og har det stadig svært, hvis højskolen bliver alt for… højskole.
Uddannet cand. jur. fra Aarhus Universitet og har en efterfølgende Højskolepædagogisk Uddannelse (den kombi udgør en snæver klub), har siddet i Højskoleforeningens bestyrelse, har skrevet et kapitel om Højskolepædagogik til bogen af samme navn (kapitlet hedder i øvrigt ”Fuck, du er en nar”), har været ekstern lektor i mediejura på Journalisthøjskolen og Aarhus Universitet og har boet og arbejdet på Western Illinois University, USA.
Var som højskolelærer med til at genstarte Rødding Højskole, og har ledet et højskoleprojekt for Grænseforeningen.
Til sit store held gift med Signe og far til tre døtre.

Mathilde Kjerkegaard Kristensen

Højskolelærer / Musik

For Mathilde er der ingen højskole uden musik. Der er intet, der så let kan samle mennesker, som det at synge og spille sammen. Det er lige til at få gåsehud af. Det er det, højskole er – en samling af gåsehudsfremkaldende øjeblikke med smil og samhørighed, og det er derfor, hun ikke har kunnet slippe højskoler siden, hun selv var elev på én.

Mathilde er uddannet cand. mag. i musikvidenskab fra Københavns Universitet og har undervejs og efterfølgende arbejdet som musiklærer og korleder på diverse københavnske musikskoler. Derudover har hun spillet så meget, hun kunne, både som saxofonist, pianist og sangerinde i alle mulige bands, større orkestre og kor – senest i Bastian Bertelsen Band, kvartetten JANE og kvindekoret Karitas. Hun laver også sit eget, men mest bare for sjov.

Hun er beriget med et ægte pophjerte og elsker at danse. Har danset alt fra salsa og dancehall til swing og flamenco og er altid til at finde på et dansegulv til Earth, Wind and Fire, og så synes hun, guilty pleasures er til for blive, at man skal stå ved dem, spille dem, synge dem og danse til dem.

Niels Wilken Silkjær Pedersen

Højskolelærer / Mad & Mennesker

Niels er et kæmpe madøre. Han er vokset op på køkkenbordet med en dejskraber i munden og for enden af bordet, hvor han spiste alle resterne fra sin lillebrors tallerken. Hans barndomshjem er et lille husmandssted med hindbærbuske, høns og får i baghaven og han har så længe han kan huske interesseret sig for mad. Han har dyrket sin passion for mad både på hobbybasis, som underviser på diverse sommerhøjskoler, på kokkeskolen og på det hedengangne Alberto K i København.

Ved siden af madsyslerne har han taget en uddannelse i bysociologi på Roskilde Universitet og arbejdet som byplanlægger i Københavns Kommune, da han synes det er spændende at forstå vekselvirkningen mellem mennesker, by og land. Og selvom han kan snakke om mad for evigt er han da heller ikke bleg for en snak om politik og byudvikling.

Når kalorierne fra køkkenet skal brændes af elsker han at vinde over en god kammerat i et godt slag squash – og hader at tabe. Han kunne ikke drømme om at løbe, hvis ikke der var en bold at løbe efter. Til gengæld drømmer han om en dag at lave en van conversion og rejse ud og opleve verden.

Privat er han kærester med Barbara og netop flyttet til Gram i den gamle politimesterbolig.

Barbara Højlund Jacobsen

Højskolelærer / Samfund

Barbara er rundet af sin opvækst i en stor (højskole)familie, der godt kan lide at mødes til klassisk korsang og sommerlejre under åben himmel på Djursland. Måske var det turen til Nordkap i et gammel folkevognsrugbrød i 1997, der kickstartede hendes udlængsel – i hvert fald rejste hun for 11 år siden til Indien for første gang og siden har det bidt sig fast.

Har taget en bachelor i Moderne Indien og Sydasienstudier på Københavns Universitet, hvor hun har studeret historie, politik og kultur i Indien – og også lige lært at tale Hindi. Hun har rejst og boet i Indien ad flere omgange og har derudover taget en kandidat i Migrationsstudier – med andre ord lidt af en nørd inden for migration, grænser og med en særlig forkærlighed for Indien.

Barbara har gennem flere år arbejdet i Folkehøjskolernes Forening, hvor hun blandt andet har været med til at udgive den nye højskolesangbog. Hun har hands-on erfaring fra “integrationsbranchen”, hvor hun har arbejdet med mentorforløb og undervisning. Hun kan godt lide at bringe nuancer ind i svære diskussioner og tror som udgangspunkt på, at alle har en grund til at gøre som de gør, eller sige som de siger.

Hjemme i stuen forsøger hun at hækle karklude nok til husholdningens behov og at få sit hakkende klaverspil op i niveau. Hun elsker at (vinter)bade og har det derfor en anelse stramt med at være flyttet midt ind i det jyske muld – men glæder sig til at stifte bekendtskab med friluftsbadet i Gram.

Privat er hun kærester med Niels, og netop flyttet til Gram.

Selma Rosenfeldt-Olsen

Højskolelærer / Litteratur

Selma er vokset op på et teater ude på en mark i Nordjylland. Her lærte hun en masse om at være gøgler og krejler men også om fællesskab og hvordan man får ting til at ske praktisk og kreativt. Dog valgte hun selv litteraturen frem for skuespillet. Hun er cand. mag i Litteraturvidenskab fra Københavns Universitet, hvor hun mødte Johannes, den anden underviser i litteratur. De er gift og har sammen datteren Fritse. Selma har tidligere undervist på Rødding Højskole og er ved siden af højskolelærergerningen forfatter og oversætter fra tysk til dansk. Hun har boet i Tyskland over flere omgange.

Jophiel Nyman Wiis

Højskolelærer / Naturvidenskab

Københavner på udebane. Jophiel har aldrig sat sine ben på en højskole før, men han er åbenbart ikke bange for nye oplevelser. Uddannet astrofysiker fra Niels Bohr Instituttet.

Selvom uddannelsen siger fysiker, så har han altid bevæget sig så bredt som muligt i videnskaben, og ELSKER at formidle sin viden. Som fysiker har han haft fingrene i alt fra forskning i det helt tidlige univers, evolutionsbiologi, design af rummissioner hos European Space Agency, udvikling af nye typer planter til koloniseringen af Mars og forskning i nye typer af supernovaer.
Lige nu synes han, at tyngdebølger er det fedeste i verden.

Jophiel har begået sig som foredragsholder, radio- og tv-vært, jurymedlem i Unge Forskere konkurrencen, og som underviser og projektvejleder på adskillige kurser og projekter (hvor han da også fik kastet en undervisningspris i nakken). Derudover arrangerer han de populære paneldebatter Science Faction i København. Han har arbejdet i flyvevåbnet, hvor han bl.a. sætter testflyvninger op for Hercules og F-16 fly… nok mest så han selv kunne komme med.

Han dykker, spiller computer- og brætspil, klatrer, kører og reparerer motorcykel, går på jagt, spiller trommer og guitar, og sejler verdens største vikingeskib Havhingsten på 7. år.

Og så går han ALDRIG glip af en Fysikrevy.

Bolette Elvstrøm

Højskolelærer / Kursusvært

Bolette laver højskole, alle de steder hun kan komme til det. Hun er højskolevandrer, samtale facilitator, hverdagsturist, fortæller og højskoleaktivist, som kæmper for at højskolen ikke blot er noget, som sker indenfor murene. Hun ynder at spise højskole, drysset med eksistensfilosofisk efterklang, til morgenmad efterfulgt af en kop stærk fællessang.
Dette medfører, at hun er nødt til at være ansat på Gram højskole for, hvert halve år, at møde nye elever, da hendes familie og omgangskreds ikke magter mere morgensang ved stranden, fortælleaftener og blafferhistorier.

Hun kan lide alt hvad der rimer på økologi og bæredygtighed, dog har det et mere følelsesladet afsæt end videnskabeligt og økonomisk. Hun ynder at lave køkkenhave i bar røv, hvilket forstanderen har frabedt sig på højskolen, da han stadig er tynget af traumer, fra dengang de var naboer.

Hun er uddannet indenfor skuespil, manuskriptskrivning, instruktion, didaktik, organisationsledelse og ledelse af kreative processer, men er mest bare en reflekterende gøgler.

På Gram højskole er hun underviser, kursusudvikler og kursusvært. Når hun ikke er på højskolen, er hun ude på landevejen for at møde mennesker og fortælle historier eller også sidder hun hjemme i træhuset og skriver.

Bolette er gift med Jens E. som er musiker, selvbygger m.m.. Sammen har de tvillingerne Asta og Clara. 2 teenagere i en rivende udvikling som allerede har smidt deres mor ud af familiebandet, da hendes ”Tante Møhge klaverspil” simpelthen er for dårligt.

Johannes Fogtmann

Højskolelærer / Litteratur

På et højskoleophold kom Johannes, ved et tilfælde, til at beskæftige sig med litteratur, og det har han så gjort lige siden. Som redaktør og skribent, men i særdeleshed som underviser, hvor han tidligere har arbejdet på Rødding Højskole og Suhrs Højskole. For tænk, om man kunne give den gejst, man selv oplevede i mødet med litteraturen, videre.

Han kan godt lide forfatterne Carson Mccullers, Inger Christensen og Morti Vizki. Den Bedste tv-serie er Buffy the Vampire Slayer, og af alle dyr, kan han bedst lide høns.

Johannes er meget lidt interesseret i at opdele ting i fin- og lavkultur, og mener at litteratur er for alle. Ved siden af sit højskolearbejde er Johannes fast tv-kritiker på Weekendavisen.

Han er født i Århus og opvokset i Nordsjælland. Han bor i Gram med Selma og deres datter, Fritse.

Anders Højlund Andersen

Højskolelærer / Jord

Anders er en seriel landbrugsiværksætter.
Han var i 2018 med til at starte og drive nichelandbruget øhave på Sydfyn – en market garden med 1000 m2 tunnel, over 100 sorter og lokal afsætning af økologiske grøntsager, nu med landbrugselever og stadig stærkere lokalt engagement og initiativ. øhave er beskrevet som case study i bogen “Regenerative Agriculture” og Anders har senest fungeret som mentor på kurset “The Regenerative Agriculture Masterclass”.

Anders startede sin landbrugskarriere med at arbejde for Richard Perkins på Ridgedale i Sverige. Senere arbejdede han på Søtoftes Jordbrug og Gårdmejeri, som bl.a. producerer – med holistisk planlagt afgræsning og eget mejeri – en yoghurt, som Rene Redzepi fra Noma kalder Danmarks bedste.

Anders har arbejdet i USA på den regenerative og økologiske forskningsgård Rodale Institute og den nu verdenskendte market garden, Conor Cricksmore’s Neversink Farm i New York State.

Forinden landbrugsinteressen – og som ung iværksætter – samarbejdede Anders med Tiger-grundlæggeren Lennart Lajboschitz, som nu er kendt for Absalon og Kanalhuset. Her havde Anders en stilling som projekt manager og personlig assistent i Tiger. Det er blevet til et langvarigt mentor forhold.

Michael Schack

Pedel / Mad / Foto / Bål / Vi kunne blive ved

Michael er skolens pedel.

Og helt vildt meget mere. Han laver mad over bål, er naturvejleder, tager bunker af lækre billeder, bygger røgovne, går på jagt, er spejderleder og vi ved snart ikke hvad.

Så er han også manden med overblikket over bygningerne, ansvaret for at de fungerer ordentligt og manden, man går til, hvis der mangler noget et eller andet sted.

Udlært snedker og glarmester, tidligere byggeleder ved Gram Slot, har haft egen butik i mange år og bor lige midt i Gram. Hvis du charmerer dig ind på ham, gemmer han Oreos på sit kontor, hvilket højskolebørnene har opdaget. Ham er vi ok heldige med.

Allan Dam Didriksen

Køkkenchef

Allan er skolens køkkenchef og er ansvarlig for det vildt ambitiøse køkken, vi vil skabe på højskolen.

Han er oprindeligt fra Amager, og landede i Sønderjylland efter en kokkekarriere, der tog ham til Falsled på Fyn og til Norge, Grønland og Schweiz som restauratør. I Haderslev drev han som selvstændig i knap et årti restauranten Damende, og han har efter mange år i Sønderjylland fødderne plantet i jysk muld.

Er far til fire dejlige unger, er godt gift, elsker musik, konkurrence, udfordringer og Real Madrid. I hans køkken er der altid humor, platte jokes og gang i radioen – og det er et køkken, hvor alle er velkomne.

Allan sætter stor pris på at handle lokalt, kender en masse leverandører i området og frustreres over, at 1/3 af maden i verden ender i skraldespanden (han er uddannet af en fransk kok, som altid sagde, “at det eneste vi smider ud her, er kokkeelever!”).

Han kender ikke ret meget til højskolelivet eller højskolekøkkenet endnu, men er fast besluttet på, at døren altid skal stå åben (så længe du rydder op efter dig selv).

Og vi andre glæder os helt vildt meget til at spise hos Allan!

Tanja Walz Jensen

Oldfrue

Tanja er skolens oldfrue, og selvom hun brummer lidt over titlen (“så gammel er jeg altså ikke”), så er det altså titlen: Oldfruen har ansvaret for, at skolen er ren, skøn og indbydende som et hjem.

Tanja er egentligt uddannet kok, og har både været køkkenchef, arbejdet i landbruget, været skolemor – og har næsten 10 års erfaring med efterskolelivet, inden hun landede i Gram. På højskolen er hun personen i midten med de mange bolde i luften; hende der kan se, hvor der skal strammes op eller køles lidt af.

Vi blev helt forelskede i Tanja, fordi hun har et stort hjerte; udover at være selve oldfruen, er hun også den, der kan lægge en arm om én eller ser, hvor hun kan gøre en forskel.

Privat er hun gift med en dejlig landmand og er mor til 6 børn.

Hun er i øvrigt helt tosset med gymnastik og bliver ved med at sætte store opvisninger op i hovedet.

Ole Mathiesen

Pedelmedhjælper

Ole kender skolen ud og ind.

Som den eneste har han været i bygningerne i årevis – han har haft sin daglige gang på skolen som pedelmedhjælper de sidste 20 år og kender hver en krog. Du vil som regel kunne finde Ole med orange tophue og redskaber i hånden; og allerhelst udenfor når solen skinner, og haven trænger til pleje.

Ole bor i Gram med sin kone og elsker naturen omkring os. Allerhelst tilbringer han sin tid med en fiskestang i hånden.

Carl Holst

Underviser / Politik

Carl underviser i faget “Politik i virkeligheden”.

Han har en lang erfaring med politik i praksis, både som mangeårig amtsborgmester og senere regionsrådsformand i Syddanmark. Hans erfaring bragte ham til Christiansborg som Folketingsmedlem og som Forsvarsminister i regeringen Lars Løkke-Rasmussen.

Carl er barn af højskolen; han blev født og voksede op omkring Rødding Højskole og det præger hans livssyn. Han har arbejdet i og for foreningsdannmark hele livet og sidder idag som bestyrelsesformand for Idrættens Analyseinstitut, som formand for Center for Grundtvigsforskning og som medlem af bestyrelsen for DigiRehab.

Desuden er han en god ven af Gram Højskole, bor i nabolaget og ringer ofte med idéer til nye arrangementer. Han klager over at motionere for lidt og prøver altid at starte et fodboldhold for midaldrende mennesker.

Carls hund kan ikke fordrage forstanderens hund, men det er ikke et billede på noget større.

Tim Wille-Jørgensen

Underviser / Naturvidenskab

Tim underviser i faget “Menneskets Fodspor”.

Han er gymnasielærer i matematik og fysik på Silkeborg Gymnasium, hvor han vist nok samler på priser som årets lærer. Når bølgerne går højt, blærer han sig med dengang han modtog Politikens Undervisningspris, fordi han er RET SÅ DYGTIG!

Tim er – blær aside – én af Danmarks absolut dygtigste undervisere og formidlere af naturvidenskab.

Udover videnskaben spiller Tim på snart sagt alle instrumenter, skriver bøger om både Danmarkshistorie og besynderlige rumeventyr, har lært sig selv en smule japansk og bruger gerne alle delene i sin undervisning.

Tim og forstanderen har engang siddet på en indisk restaurant i London, fordybet i deres enorme intellektuelle dyb og optagede af dybe tanker, indtil de begge blev begejstrede for at have rullet hver deres kogte riskorn til en bussemandslignende konsistens. So there’s that.

Katrine Bøtker

Højskolelærerpraktikant

Katrine har været en del af højskolelivet siden hun åbnede øjnene. Hun er vokset op på forskellige højskoler, da hendes far er højskolelærer og får julelys i øjnene hver gang hun nærmer sig noget, der ligner.

Katrine har (næsten) en bachelor i Teater- og Performancestudier fra Københavns Universitet, men mens uddannelsesloftet trykkede de frie muligheder for at være i tvivl godt ned i mudderet, besluttede hun at studere medicin i Aarhus. Det skulle dog heller ikke være og efter at have vendt tilbage til det søde liv som pædagogmedhjælper i vuggestue, er hun klar til at spænde højskolebæltet på igen og være praktikant på dette spændende nye sted