Mad og Mennesker

Kan du huske at have siddet på køkkenbordet mens der blev lavet aftensmad da du var lille? Glæden ved at få lov til at slikke flødeskum af piskeriset og smagen af rå kagedej? Og at snuppe et lille stykke fra skærebrættet lige inden der er serveret? Måske har køkkenet dannet rammen om alle de gode snakke og diskussioner, måske er det der du finder ro, eller måske er du bare vild med lækker mad? Så er Mad og Mennesker måske noget for dig!

I Mad og Mennesker skal vi selvfølgelig i køkkenet og lave en masse mad, og det er også i køkkenet vi skal bruge hovedparten af tiden. Her får du muligheden for at gå på opdagelse med sanserne, når vi skal lave lækker mad med kvalitetsråvarer fra nær og fjern. I køkkenet kommer du igennem en lang række forskellige smage, tilberedninger og teknikker, så du har alle muligheder for at slippe kreativiteten løs, arbejde frit i køkkenet og undgå kulinariske blokader.

Mad og Mennesker er også et fag, der tager skridtet videre fra køkkenet og løfter blikket fra gryderne.

Så i vores køkken har vi selvfølgelig også et langt spisebord, hvor vi skal spise, smage og tale sammen. Og det er her vi skal tage fat i de temaer, der omgiver Mad og Mennesker.

Med kaffe (eller te) i koppen kaster vi os ud i alt fra sociologi og madkultur til råvareproduktion og madspild. Vi dykker ned i, hvorfor vi spiser som vi gør i dag, hvilke udfordringer det har og hvordan vi kommer til at spise i fremtiden. Hvordan påvirker det vi spiser den verden vi lever i – og omvendt?

For der er masser af politik i mad, ligesom mad er en markant kulturbærer i vores samfund – hvorfor er det overhovedet en diskussion, om der skal serveres svinekød i børnehaverne? Hvorfor ser vi ned på nogle fødevarer? Hvordan er vores mad med til at understøtte kulturel appropriation? Og kan man ligefrem gennemskue menneskers sociale tilhørsforhold ud fra deres køleskabe?

Køkkenteknisk kommer du rundt i både det salte og det søde køkken. Vi skal bage med surdej, gær og fedt, stege grønt og kød, emulgere og legere med og uden æg, pochere, simre, koge og dampe, og bruge salt, fedt, syre og varme. Vi skal fermentere og sylte og sætte gang i de langsomme processer og skabe velsmag i massevis.

For at forstå hvor vi står, hvad vi har mellem hænderne i køkkenet og ikke mindst værdien af at gøre sig umage, skal vi naturligvis også ud af køkkenet. På Mad og Mennesker skal du besøge nogle af de dygtige danske råvareproducenter, når vi tager på ture i Sønderjylland. Vi skal ud og se produktion i stald og på mark, vi skal på sanketure i marsken og vadehavet, og vi skal besøge nogle af dem, der holder traditionerne og det gode håndværk i live i køkkenet, på mejeriet og i slagteriet.

Linjefaget Mad og Mennesker sluttes af med en gastronomisk oplevelse, når vi rejser ud for at finde store madoplevelser. Om vi tager til San Sebastian og Baskerlandet, bliver i Norden og bliver overrasket, eller om vi tager et helt tredje sted hen, kommer an på hvad der rør sig. Vi skal ud og finde maden, der hvor den bliver revolutioneret – og skaber revolution.

I Mad og Mennesker kommer du hele vejen rundt om maden, med udgangspunkt i køkkenet, hjulpet godt på vej af gode diskussioner og besøg. Linjefaget Mad og Mennesker er både for dig, der i forvejen elsker at lave mad, sluger madlavningsprogrammer og anmeldelser – og for dig, der er nysgerrig på kulturer og gerne vil diskutere vores samfund med madbriller på. Det kræver ingen forudsætninger at være med, du skal blot have lyst til at gå til maden med et åbent sind.

Linjefaget Mad og Mennesker er altså at lære, hvem vi er, hvor vi kommer fra og ikke mindst blive i stand til at tage stilling til mad – både i køkkenet og i debatten. I Mad og Mennesker får du et håndværk, du kan bruge og udvikle resten af livet.

Underviser:
Niels Wilken

På Gram Højskole skal du vælge ét linjefag, som du har gennem hele opholdet – men nogle af linjefagene hænger sammen som “søsterfag”. Derfor vil en mindre del af din undervisning på Mad-faget være sammen med “Jord med vilje”, fordi vi mener, det giver mening at lade netop de to fagligheder møde hinanden.

SE OGSÅ
TILMELD