Hvad vil Gram Højskole?

I sommeren 2021 åbner Gram Højskole dørene for de første kursister. De går ind på Danmarks nyeste højskole; en almen højskole med store faglige ambitioner, et ønske om at bruge højskolen til at gøre verden til et bedre sted og med en vision om at bringe virkeligheden ind på højskolen – og højskolen ud i virkeligheden.

Men hvad mener vi med det?

For det første er det vores mål at tilbyde vores elever og kursister det bedste, højskoleverdenen har at tilbyde. Vi vil præsentere de bedste undervisere, de mest inspirerende fag, det bedste køkken og de bedste faciliteter vi overhovedet kan. Det betyder ikke, at vi har alting (vi drømmer stadig om en svømmehal og den der skilift i baghaven), men det betyder, at vi gør det ordentligt med de ting, vi har. Det betyder heller ikke, at alle vores fag, kurser, udflugter og fester er tunge og alvorlige – tværtimod! Det betyder bare, at når vi tilbyder noget, ja, så mener vi det! Sgu’! Og at vores fester holder.

For det andet er vi overbeviste om, at højskolens historie med fællesskab, drømme, venskaber og små øjeblikke af magi kan ændre verden. Vi er helt sikre på, at højskolens 175 år lange tradition med at oplyse og opløfte mennesker, med at sende mennesker ud med armene over hovedet og en oplevelse af fællesskab, de aldrig glemmer – at det er værdifuldt for mange flere end kun højskoleelever. Vi har en klippefast tro på, at virksomheder, institutioner og individer i Danmark, som aldrig har skænket højskolen en tanke, har brug for højskolen. Og at det er vores opgave at fortælle dem det, komme dem i møde og åbne vores arme – ikke omvendt.

For det tredje ønsker vi at gøre højskolen bred igen. Vi ønsker ikke højskolen som et elfenbenstårn for én bestemt type mennesker med én bestemt type værdier. Vi vil gøre højskolen attraktiv og naturlig for alle. Bredde er ikke lig med røvballe, bredde er ikke det samme som middelmådig og bredde indebærer ikke en leflen for folkedybet, dumheden eller snævertsynet. Tværtimod. Bredde betyder at lave en højskole så god og så relevant, at mange flere får øjnene op for den. Bredde betyder, at vi sender elever og kursister afsted med så stor en røvfuld højskole, at det giver genlyd overalt – bredde er vores ambition om at gøre højskolerne til det sted, hele Danmark taler, ler, griner, synger og græder sammen.

Og vi brænder så vildt for at lykkes med det!

Som rettesnor for at nå vores mål holder vi fast i 4 kerneværdier: Tvivl, viden, kritisk sans og optimisme.

Tvivl er sundt. Hvis vi holder op med at tvivle, er det hele blevet ligegyldigt. Tvivl er et livsvilkår for alle mennesker hele livet; kun de frelste er ikke i tvivl og de venter blot på dommedag. Vi baserer vores fag og undervisning på, at vi ikke ved, om vi har ret. Vi er ikke sikre på, at vi har de rigtige svar. Og netop derfor må vi aldrig kravle op i et højskole-elfenbenstårn og kun omgive os med mennesker, der mener det samme. Derfor er vores fornemmeste opgave at præsentere vores elever og kursister for meninger og livssyn, der ikke passer med deres eget. Vi har det som kerneværdi, at man på Gram Højskole skal møde det, man er uenig med – men med respekt og åbenhed.

Vi skal ikke fortælle dig, at du tager fejl. Men vi skal have dig til at erkende, at du måske ikke har ret.

Viden er afgørende for at træffe de rette beslutninger. En oplyst befolkning er en god base for et velfungerende samfund og et vidende individ kan skelne skidt fra kanel. Vi baserer vores fag og undervisning – og i øvrigt vores kostpolitik, bæredygtighed og alt muligt andet – på viden, ikke på overtro eller tidens herskende tendens. Det betyder ikke, at alle beslutninger kun skal træffes ud fra rationelle afvejninger, for et demokrati er ikke et teknokrati – men det betyder, at man skal vide, hvilke konsekvenser vores beslutninger har.

Kritisk sans er resultatet af tvivl og viden. Kritisk sans er ikke en negativ indstilling til alle forslag, kritisk sans er en sund skepsis over for dogmer, mode og tendenser. At have kritisk sans er også at kunne se splinten i eget øje, at være varsom med at påstå, at det ene eller andet er sandt eller falsk. En veludviklet kritisk sans er et forsvar mod mørkets kræfter, et værn mod forførelse, totalitarisme og fundamentalisme – demokratiets og oplysningens fjender.

Vi vil gerne gøre dig begejstret. Men du må ikke lade dig forføre.

Optimisme er et valg. Det er at vælge at tro, at verden langsomt drejer sig den rette vej. Selvom der er alvorlige bump på vejen og vi nogle gange træder 1 skridt tilbage for hver 2 skridt frem – selvom der kan være lange perioder med tvivl og håbløshed, ja, så er menneskers velvilje, handlekraft og kærlighed kernen i fremskridtet. Vi vælger at tro på, at verden kan forandres til det bedre; at mennesket er godt og at vi grundlæggende vil hinanden det bedste.

Vi ved godt, at der en tynd linje mellem optimisme og naivitet. Men alternativet ikke til at bære.