Samarbejde med Gram Slot

Nede i bunden af Slotsvej ligger Gram Slot. Der har det ligget længe – første gang omtalt i 1231. I Middelalderen var Gram Slot en vigtig borg. For lige her ved Gram førte landevejen mellem Haderslev og Ribe over Gram Å, så her kunne man opkræve told af alle de mange vejfarende og købmænd, der skulle forbi med deres varer. Og der var mange, for ruten mellem Haderslev og Ribe var – og er – den korteste afstand mellem Lillebælt og Vesterhavet.

Sådan var det i mange, mange år. Men i 2007 skete der noget nyt, da Svend og Sanne Brodersen købte slottet og lagde det om til økologisk landbrug, konference-, event- og turismecentrum. I dag er slottet arbejdsplads for ca. 75 medarbejdere og er Danmarks største økologiske landbrug.

På Gram Højskole er vi stolte af vores samarbejde med Gram Slot. Svend Brodersen var én af initiativtagerne til Gram Højskole og vi er således født ud af samme tankegods. Svend er nu skolens bestyrelsesformand.

Vi hænger sammen, fordi vi begge tror på, at vi faktisk kan forandre vores verden til det bedre. Vi tror begge på, at vejen derhen går via samtalen mellem mennesker, der normalt ikke mødes og ved at gøre viden, kvalitet og gode valg tilgængelige for alle. Vi tror begge på, at vi kan spille en positiv rolle i vores region og at gode menneskers ihærdige arbejde altid er opskriften på succes.

Helt konkret munder vores samarbejde ud i en lang række fordele for vores elever og kursister: Vi køber de fleste af køkkenets råvarer af slottet, så vi kender både produktet og leverandøren – derfor er kvaliteten i top. Slottet lægger landbrugsjord til den store køkkenhave, som vores elever kan så, plante, høste og eksperimentere i – og som byen også kan plukke fra. Slottet stiller sit landbrug til rådighed for os, så vores elever kan komme med ud i staldene og markerne, op i traktoren og ned i mulden. Og vi er altid inviteret med til slottets mange events og arrangementer lige om hjørnet.

Jo, det har sine fordele at være venner med Gram Slot.