Familiekursus
på Gram Højskole

KURSER 2021

Sommerferie med nye venner, masser af aktiviteter, fællesskab og samvær for alle i familien – kort sagt: Familiekursus! På Gram Højskole laver vi aktiviteter for alle aldre: De 5-6-årige har temaet “Eventyr og Ækle Monstre”, de 6-8-årige skal prøve kræfter med ” Højskole for begyndere”, mens de 9-12-årige bliver kastet ud i “Mellem himmel og jord”. Der er separat program for teenagere.

18.-24. juli 2021

NB! Alt udsolgt

Børn fra 5 år
Separat teenagehøjskole

Familiekursus

Vi har rammerne og skaber indholdet, så I kan være sammen på en god måde – uden alt det sure med madlavning, rengøring, utålmodige børn på bagsædet osv.

Voksne kan vælge mellem fem vidt forskellige workshops: Sang, dans, brødbagning, yoga og læseklub samt en selvstændig workshop for ”unge voksne” – unge i alderen 18-23, som er på kursus i selskab med deres forældre/bedsteforældre Alle voksne og teenagere deltager i fælles debat. Imens udfolder børnene sig i deres helt egne wokshops.

Aldersmæssigt er der fem børnegrupper: 5-6 år (store børnehavebørn), 6-8 år, 9-10 år, 11-12 år samt teenagere (13+ år). De to midterste børnegrupper har samme tema og en del fælles aktiviteter på tværs, men deles op afhængigt af antal. Teenagerne bor i egen afdeling væk fra forældre og søskende, men deltager i det meste af fællesprogrammet.

Børn og voksne er altså hver for sig lidt af dagen, mens der resten af dagen er fællesaktiviteter: Udflugter ud af huset, konkurrencer, ballade samt naturligvis morgensang og aftenhygge.

NB! Coronaen kan naturligvis ændre på enkelte programpunkter– f.eks. besøg ud af huset – men i så fald laver vi en fuldgod erstatning.

Teenagehøjskolen

En separat teenagehøjskole er en kæmpe succes! Vores rutinerede hold har i mange år modtaget glade, skeptiske, forventningsfulde og nervøse teenagere; og hvert år sendt en stor flok afsted med tårer i øjnene og med en fantastisk sommerferie i bagagen. Der tages hensyn til forskelligheder, så alle får et brag af en uge. Læs om det særlige program for teenagehøjskolens program længere fremme.

Kursusvært

 • Jens Horstmann, forstander på Gram Højskole

Medvirkende

 • Anja Vintov, danser, foredragsholder, forfatter og coach.
 • Gitte Degn, rytmisk sangerinde og ejer af House of Singing
 • Lars Riis Stenfeldt, surdejsnørd og historiker
 • Simon Kjeldsen, huslæge og rutineret familiekursus-konsulent.
 • Senay Jensen, yogainstruktør i bowspring og højskolelærer.
 • Julie Lindegaard, læseglad journalist og kommunikationsrådgiver.
 • Tim Wille-Jørgensen, gymnasielærer og måske Danmarks bedste videnskabelige foredragsholder.
 • … samt et stort og stærkt team af unge, engagerede hjælpere.

Priser (alt udsolgt):
Voksne: 4800,- pr. person
Børn: 2000,- pr. person
“Børn” o. 18 år: 2500,- pr. person

I tilfælde af aflysning pga. myndighedernes anbefalinger/regler vedr. corona refunderer vi det fulde beløb.
Tilmeld

Praktiske oplysninger

Gram Højskole har store og rummelige dobbeltværelser med pæne badeværelser på gangen. Alle værelser har egen håndvask. Børn indkvarteres på madrasser eller ekstra senge på forældrenes soveværelse – op til 2 voksne og 2 børn pr. værelse. Enkelte værelser er ekstra store og nogle har køjesenge; spørg efter dette ved tilmelding. Teenagere bor i egen afdeling væk fra forældre og søskende (men med mulighed for at krybe ind til mor eller far, hvis det bliver for meget).
Vi råder over masser af faciliteter, som er til rådighed i kursets – sparsomme – fritid, f.eks. et helt nyt og veludstyret fitnesslokale, sportshal,
fodboldbane, beachvolley, petanque-bane og meget mere.

LÆS MERE OM:

TEENAGEHØJSKOLEN for 13 – 17-årige
Workshops for voksne
Debat og aktiviteter for voksne og teenagere
Workshops for børn
Workshops fælles for voksne og børn
Workshops for børn – når de voksne lytter til voksensnak
Fællesaktiviteter

DAGSPROGRAM
– børn og voksne

Søndag den 18. juli

Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.
Kl. 16.30-17.30: Velkomst og introduktion til ugen.
Kl. 19.00: Rundvisning på skolen
Kl. 19.30: Workshops for børn og Workshops for voksne starter. Se beskrivelse længere fremme i programmet
Kl. 21.00: Aftensang og hygge

Mandag den 19. juli

Kl. 7.15: Morgenmotion
Kl. 9.00: Morgensang for alle.
Kl. 9.30-12.00: Workshops for børn og Workshops for voksne – fortsat fra søndag.
Kl. 14.00-16.00: Fælles workshops for børn og voksne. Vælg mellem:

 1. Ridning på islandske heste
 2. Kreativt værksted
 3. Boldspil
 4. Detektivgåden på Gram Slot
 5. Badning og svømning i Gram friluftsbad

Se beskrivelse sidst i programmet.
Kl. 17.00-18.00: SmitBar. Hver eftermiddag inden aftensmad åbner sygehuset for baren og serverer dejlig musik, en sodavand, en mojito og et glas hvidvin under parasollerne – eller hvad lægen nu ordinerer denne dag.
Kl. 19.30-21.00: Fællesaktivitet: KæmpeGraffiti
Derefter: Aftensang og hygge

Tirsdag den 20. juli

Kl. 7.15: Morgenmotion
Kl. 9.00: Morgensang for voksne, børnegrupperne starter.
Kl.   9.30-12.00: Workshops for børn og Workshops for voksne – fortsat fra mandag.
Kl. 14.00-16.00: Grams Hvide Verden
En smitsom sygdom er udbrudt og vi må finde en vaccine i kapløb mod tiden. Ja, det lyder helt usandsynligt! Undervejs er der et hav af opgaver, der skal løses, før I måske kan få fingre i den eftertragtede belønning. Et eventyr på det gamle sygehus for hele familien!

Kl. 17.00-18.00: SmitBar – musik og sygt gode drinks.
Kl. 19.30: Fortælleaften. Børnene mod de voksne. Hvem fortæller de største røvere?
Kl. 20.30: Aftensang og hygge.

Onsdag den 21. juli

Kl. 9.00: Heldagsudflugt i kano til Stensbæk Plantage (se beskrivelse andetsteds)
17.00-18.00: SmitBar – musik og sygt gode drinks.
Kl. 19.30-21.00: Foredrag for voksne og teenagers: Hvad er det egentligt, vi leder efter v. Tim Wille-Jørgensen samt Dans for Livet for børn v. Anja Vintov.
Derefter: Aftensang og hygge.

Torsdag den 22. juli

Kl. 9.00: Morgensang for voksne, børnegrupperne starter.
Kl.   9.30-12.00: Workshops for børn og Workshops for voksne – fortsat fra tirsdag.
Kl. 13.00-15.00: Fagbytte-eftermiddag for de voksne samt det store familieløse familieløb for børn + teenagere.
Kl. 15.00-17.00: Det Sønderjyske Kaffebord på Gram Slot
Kl. 18.00 – 22.00: Grill- og bålaften i haven.

Fredag den 23. juli

Kl. 9.00: Morgensang for voksne, børnegrupperne starter.
Kl.   9.30-12.00: Workshops for børn og Workshops for voksne – fortsat fra torsdag.
Kl. 14.00-16.00: Workshops for børn og Workshops for voksne – mulighed for forberedelse af indslag til aftenens program.
Kl. 17.00: SmitBar – musik og sygt gode drinks.
Kl. 18.00: Festmiddag og afslutningsfest – og børnedisko!

Lørdag den 24. juli

Kl. 9.00-9.35: Morgensang for voksne, børn siger farvel i grupperne. Derefter afrejse.

Alle dage er der morgenmad kl. 8.00-8.45, morgensang kl. 9.00, frokost kl. 12.00 og aftensmad kl. 18.00.
Hver aften efter sidste programpunkt er der aftenkaffe, kage, saftevand og mulighed for at købe øl eller vin. Her synger vi også en aftensang og ser frem mod i morgen.

Workshops for voksne

– du har din workshop hele ugen

Dans for livet (instruktør: Anja Vintov)

Lige meget om du er født til at danse svedig samba, finder glæde i en hurtig quick-step eller faktisk er ret skræmt over en polka, så er dans noget
for dig. Dans for livet handler om at komme ud over sine grænser og få danset en masse, selvom man ligner en sæk kartofler imens. Vi starter alle på det samme niveau, og det handler om at bevæge sig til musikken, få gang i kroppen og mærke glæden ved at danse sammen. NB! Du skal forvente at svede og få pulsen op.

Levende sang (instruktør: Gitte Degn)

Fordi sangen gør os levende! Det er ikke uden grund, at man altid synger på højskolerne – at synge sammen skaber samhørighed og fællesskab. Måske finder du det grænse- overskridende at synge højt, men bare rolig – Gitte får dig meget længere, end du regner med. Vi skal synge i kor i forskellige afskygninger; fra højskolesange til rytmisk musik på både dansk og engelsk. Du behøver ikke have en tone i livet eller have prøvet at synge før, du skal bare ville at sætte lyd på og lære nyt om din stemmes muligheder.

Brød og bageri (instruktør: Lars Riis Stenfeldt)

Brødrevolutionen er i fuld gang! Fra København til Californien sniger surdejsbrød sig ind i hjemmebagerier, på instagram, i professionelle køkkener
og selvfølgelig også til Gram Højskole. Vi skal male vores eget mel, eksperimentere med korntyper, fodre surdej, lave brød fra bunden og arbejde med teknikker der kan bruges i køkkenet derhjemme selv uden den store udstyrspakke. Kom og vær med i jagten på det gode brød, uanset om du lige er hoppet med på surdejsbølgen under nedlukningen eller er en erfaren hjemmebager

Bogklubben anbefaler… (instruktør: Julie Lindegaard)

Den gode bog! I bogklubben tager vi den gode bog under kærlig behandling. Vi deler læseoplevelser, taler, debatterer og læser uddrag af kendte
og ukendte genrer, stil, ord – og vi anmelder den gode bog. Måske skriver vi selv, leger med ord og deler glæden ved at læse. Eneste krav for deltagelse er kærlighed til bøger og lysten til at snakke om læseoplevelser.

Bowspring/yoga for begyndere (instruktør: Senay Jensen)

Yoga er en udforskning af både krop og sind – det handler om at finde ro i øvelser og kontrollen af kroppen. Sammen lærer vi at blive bevidste
om krop, tanker og følelser for at mærke øjeblikket. Workshoppen er en indvielse i yoga; vi gennemgår principperne og laver en masse øvelser af blandet sværhedsgrad, så alle kan være med. Vi arbejder ud fra Bowspring-metoden, som er en moderne funktionel bevægelsesform, som giver lethed og åbenhed i kroppen. Deltagelse kræver ingen forudsætninger – udover nysgerrighed!

Unge voksne – over 18 år (instruktør: Simon Kjeldsen)

Er du over 18, men på højskole i selskab med dine forældre/bedsteforældre, inviterer vi dig til en særskilt workshop. Her kombinerer vi det bedste fra teenageworkshoppen – dvs. en masse ballade og bullshit – med diskussioner om etik, samfund, fremtiden og alt derimellem. I virkeligheden laver vi højskoleessens; vi koger et langt højskoleophold ned til 6 dages kursus. Det er intenst fællesskab, øjenåbnende spørgsmål og debatter og
tåbeligheder som yoghurt-krig og vandkamp.

Workshops for børn

Eventyr og ækle monstre (for de 5-6-årige førskolebørn)

En uge med alt det bedste – og værste – fra eventyr. Lev dig ind i vores verden med prinser, prinsesser, mærkelige verdener, store og små væsner, ønsker, onde dronninger og gode feer. Vi skal klæde os ud, lytte til fortællinger og gemme os i hulen. Vi skal udforske og undre os og se, om der måske er mærkelige dyr, ækle trolde og stor magi. Vi skal flygte fra monstret, fortælle vores egne historier, klæde os ud som tiggerdrenge og flyvende tæpper – og ønske tre gange!

NB! Aldersgruppen er for store børnehavebørn.

Højskole for begyndere (for de 6-8-årige skolebørn)

Når man træder ind på en højskole for første gang, er det super spændende! Vi skal lege med nye venner og vi skal på eventyr rundt på den kæmpestore skole. Selvfølgelig skal vi også lave ballade, kaste med maden, rode uden at rydde op, hoppe i møblerne, smadre tallerknerne og være ond ved de gamle. Med andre ord: God, gammeldags sjov!
Og så vil vi gerne lære børn at gå på højskole og tale om gode venner og introducere dem til den magiske verden, som en højskole faktisk er – i virkeligheden!

NB! Aldersgruppen er kun for skolebørn og altså ikke for børn, der endnu ikke er startet i skole.

Mellem himmel og jord (For de 9-10-årige og de 11-12-årige)

Gram Højskole råder over både lange, skræmmende sygehusgange, snævre tunneler, gymnastiksal, shelterplads og kajakker. Og vi skal bruge det hele i en uge, der bruger det bedste fra det store højskolefællesskab. Der er fysiske udfordringer ude i naturen, der er kreative projekter og fordybelse, der er smadreleg og vandkamp – og mellem himmel og jord åbner også op for tanker om, hvordan sådan et mellemstort børneliv egentligt ser ud fra børnenes eget perspektiv. Det er fuldfed dannelse for børn.

Teenagere (for de 13-17-årige)

Er du fyldt 13 år, så er du teenager, og så får du lov til sammen med jævnaldrende at være med på jeres helt egen højskole.  I har jeres eget skema – det står til slut i dette program.

Fællesaktiviteter

Morgenmotion. Hver morgen kl. 07.15.
Til de morgenfriske er der mulighed for ca. 45 minutters motion hver morgen. Det er op til dagsformen, hvad motionen byder på, men der vil være noget for enhver smag – f.eks. løb, gåtur, yoga, høvdingebold etc. Vi fortæller om morgendagens motion hver aften til aftensmad.

SmitBar – before-dinner-højskole. Hver dag kl. 17.
Hver eftermiddag inden aftensmad åbner SmitBar og serverer dejlig musik, en sodavand, en mojito og et glas hvidvin under parasollerne – eller hvad lægen nu har ordineret denne eftermiddag.

KæmpeGraffiti Mandag kl. 19.30
Nogle gange er det bare godt med store armbevægelser. Derfor laver vi et kæmpelærred (og vi mener kæmpe!) og sætter alle i sving med at lave graffiti. Undervejs vil der være særlige opgaver, små konkurrencer og udfordringer, der får os alle i mål med et enormt maleri.

Grams Hvide Verden! Tirsdag kl. 14 – 16.
Det er et kapløb mod tiden! En smitsom sygdom er brudt ud og vi må finde en vaccine. Heldigvis er Gram Højskole et gammelt sygehus fyldt med udstyr og klogt, sundhedsfagligt personale… uheldigvis er der altså noget galt! De der læger og sygeplejersker opfører sig ikke helt, som de skal og de får brug for hjælp fra jer! Grams Hvide Verden er et eventyr for hele familien, hvor I som hold skal løse et hav af opgaver, før I måske kan få fingre i den eftertragtede belønning.

Fortælleaften. Tirsdag kl. 19.30.
Alle kan fortælle. Og alle kan både fortælle sandheden og de værste løgne. Fortælleaften er fortælling for alle og af alle; børnene mod de voksne. Hvem fortæller de største røvere?

Heldagsudflugt i kano til Stensbæk Plantage. Onsdag kl. 09.00 – 16.00
Vi skal ud i den overraskende varierende natur omkring højskolen: Vi stævner ud i kanoer på Gram Å og ender – med en kort snydetur med bus undervejs – i det store naturområde Stensbæk Plantage. Her har vi en god gammeldags skovtur, hvorefter der er mulighed for forskellige aktiviteter: Naturvejledning i plantagen, orienteringsløb og mountain bike.

Vi satser på godt vejr, men tager afsted i det meste slags vejr; det nærmere program er afhængigt af vejr og vind. Regntøj kan altså være en fordel – men forhåbentligt også badetøj og tøj at sejle i.

Det Sønderjyske Kaffebord – på Gram Slot. Torsdag kl. 15.00 – 17.00
Højskolens gode nabo og nære samarbejdspartner er Gram Slot, hvor man i mange år har specialiseret sig i at servere det helt rigtige, sønderjyske kaffebord. Det består af ikke mindre end 21 forskellige kager (med kaffe, naturligvis), som udviklede sig blandt de dansksindede sønderjyder, mens Sønderjylland var under tysk herredømme.

Slottet inviterer hele kurset indenfor, fortæller om kagerne og serverer i stride strømme.

Grill- og bålaften i haven. Torsdag kl. 18.00 – 22.00
På kursets næstsidste dag vil vi gerne invitere på en langsom aften på plænen. Med maverne fyldte af sønderjyske kager, er sulten nok ikke så aktuel – så vi vil hen over aftenen tænde grillen og bålet og hygge os i den danske sommer. Der vil være musik og fællessang og ungerne kan løbe og lege, indtil de segner.

Workshop fælles for børn og voksne

Mandag eftermiddag kan I som familie vælge at deltage på én af fire workshops. Der er lidt for enhver smag, så det er muligt at vælge efter familiens sammensætning og alder. Ingen af vores workshops kræver forudsætninger, men de henvender sig naturligvis til forskellige aldersgrupper. I vælger jer ind på en workshop på selve kurset og behøver altså ikke at beslutte jer på forhånd – men det er klogt at overveje en 1. og 2. prioritet, da nogle af mulighederne har begrænset kapacitet. I kan vælge mellem:

1. Ridning på islandske heste
Kom med ud på den nærliggende Sommerlyst Ponyklub, hvor vi har fået lov at låne en flok islandske heste. Her kan nybegyndere prøve at ride under trygge rammer med hesten i snor hos en instruktør – og øvede kan få lov at ride på egen hånd på ridebanen. NB! Det er også ok at tage med, hvis man bare gerne vil klappe en hest. De er ret søde.

Transporten derud foregår i egne biler/samkørsel (der er kun 2 km).

 2. Kreativt værksted
På højskolen er vi heldige at råde over et stort og dejligt kreativt værksted fyldt med maling, pensler, blyanter, papir, lerovne, en trykpresse, symaskiner, stof, tråd og garn… vi kunne blive ved. Vi åbner skabene og I kan enten selv hygge jer med egne projekter eller få hjælp fra én af vores kreative hjælpere.

3. Boldspil
Fordi vi skal røre os og spille bold. Alle kan være med, når vi spiller fodbold, rundbold, beach volley, petanque – eller hvad vi nu finder på. Vi spiller sammen eller deler os op efter lyst, alder og tilmelding. Velegnet til alle aldre.

4. Detektivgåden på Gram Slot
Noget er helt galt på Gram Slot denne sommer. En tidsmaskine er landet midt på gårdspladsen og danner indgangen til sommerens familieoplevelse “Detektivgåden” på Gram Slot. Som usynlig detektiv bliver du sendt tilbage til en tid med grevinder, fæstebønder og et Danmark i krig mod svensken.
Når du træder ind ad porten til slottet, vil du blive mødt af skuespillere, der giver liv til de karakterer, som er en del af Detektivgåden. Din opgave er nu at løse en række gåder og hovedbrud i forskellige sværhedsgrader. Så hvem er den klogeste og hvem er den modigste detektiv?

5. Badning og svømning i Gram Friluftsbad
Lige ved siden af højskolen ligger Grams friluftsbad – her er fri adgang denne eftermiddag til vandleg og svømning.